Minőségi késélezők Amerikából

keselezo.hu

Gyakran ismételt kérdések

A késélezőkkel kapcsolatban
Mi a különbség a fenés és az élezés között?

A fenés és az élezés hasonló fogalom, mégsem azonosak. Élezni ritkábban szükséges, mint fenni, hiszen az élezéssel újra be lehet állítani az élszöget, a fenés alatt viszont erre nincs lehetőség. Az élszög beállításával kiküszöbölhetjük a késen lévő csorbulásokat és kipattanásokat, valamint egy erősebb, strapabíróbb élt is létrehozhatunk, legalábbis egy minőségi késélezővel. A fenés szinten tartja az élt, és kiegyenesíti a rajta található apróbb torzulásokat. Ezért többször kell fenni, de amikor úgy érezzük, hogy az már nem segít, érdemes teljesen megélezni a kést. A legtöbb Chef'sChoice késélezőn van fenési és élezési funkció is.

Honnan tudom, hogy a késem éles lett-e?

Ez használat közben kiderül. Amennyiben a kés nem képes könnyen vágni, nem viszi a húst, zödséget, további élezésre szorul.
Persze vannak módszerek is, melyekkel tesztelhetjük a kés élét, például a körömteszt: a kés élét óvatosan engedjük rá a hüvelykujjunk körmére, ha megakad, éles, ha csak csúszik, akkor élezni kell. Mások a kés élességét úgy állapítják meg, hogy fény felé tartva belenéznek az élébe, és ha ott fénylő fehér csíkot látnak, az az él vastagsága. Ha van az élnek vastagsága, akkor nem elég éles, azt fenéssel láthatatlanná kell tenni.

Milyen gyakran érdemes a késeket megélezni?

Erre a kérdésre nincsen "ökölszabály", ez természetesen attól függ, hogy milyen gyakran, hogyan, és milyen célra használja a késeit.

Könnyű használni a Chef’sChoice motoros késélezőit?

Igen. A beépített elasztikus rugók precízen és biztonságosan tartják a kés pengéjét a szögvezetők ellen, kiküszöbölve ezzel a késélezés leggyakoribb problémáját, azaz annak a lehetőségét, hogy nem jó szögben tartja a kést az élezés során. Ennek köszönhetően tökéletes pontossággal jön létre a kívánt él.

Mit jelent az, hogy az élező 15 és 20 fokos élhez is alkalmas?

Az európai/amerikai piacon egyre népszerűbbé válik a 15 fokos él, hiszen a fogyasztók élesebbnek érzékelik ezeket a 20 fokosaknál. Ezt a változás néhány késélező gyártó, így a Chef'sChoice is felismerte, ezért olyan gépeket terveztek és hoztak létre, amelyek a 20 fokos élt képesek 15 fokossá alakítani, vagy fordítva. Ezért azok a fogyasztók, akik szeretnék lecserélni 20 fokos késüket 15 fokosra (vagy fordítva), ezt anélkül megtehetik, hogy egy új kést kéne vásárolniuk, az élezés során a készülék új élszalagot alakít ki.

A Chef’sChoice élezőivel biztonságosan lehet drága, magas minőségű késeket megélezni?

Igen, a Chef’sChoice összes élezőjével egyaránt lehet élezni drágább, professzionális és kevésbé drágább késeket is.

Nem balesetveszélyes, ha nagyon élesen használom a kést?

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy minél élesebb egy kés, annál valószínűbben fog sérülést okozni. Az élesebb kés jobban vág, ezért gondolkoznak úgy sokan, hogy magukat is könnyebben megvághatják vele. Ez a feltevés azonban nem feltétlenül igaz, hiszen az éles késsel sokkal könnyebben megy a szeletelés, nem kell nagyon erősen nyomni a kést a vágás során, amiből kifolyólag jobban tudjuk koordinálni a mozdulatainkat. A tompa kések használata ezzel ellentétben jóval több erőfeszítéssel jár, ezért nehezebb koordinálnunk a folyamatot. A túlzott erőkifejtés hatására a kés megcsúszhat, és így könnyebben megvághat bennünket.

Otthon élezzem a késem vagy köszörűshöz vigyem?

Alapvetően mindkettő jó megoldás lehet, mindenki döntse el maga, mi a fő szempont neki.

Ha szakember mellett döntenénk, amikor meg szeretnénk élezni a késeinket, akkor elvihetjük azokat egy köszörűshöz vagy egy késboltba. Azonban ennek megvannak a maga kockázatai. Az nyilvánvaló, hogy egy út a köszörűshöz vagy a késboltba időbe és pénzbe kerül, ráadásul jó eséllyel a késünket nélkülözni kell néhány napra. Az otthoni késélezésnél nem kell senkire várni, nem kell utazásra időt és energiát pazarolni.

Egy köszörűsnél vagy késboltban minden alkalommal a pénztárcánkhoz kell nyúlni, hiszen minden egyes alkalommal ki kell fizetni a szolgáltatást. Egy jó otthoni élezőgép ugyan drágább lehet, de több kés illetve több alkalom esetén hamar behozhatja az árát.

A köszörűsnél továbbá mindig benne van a pakliban, hogy baja esik a késünknek: elég csak egy mozdulat, és a késünk akár teljesen használhatatlanná válhat, egy köszörűvel ugyanis könnyen el lehet égetni a kés élét, a nagy hőhatás következtében a fém nagyon kilágyulhat. Ha találunk egy olyan szakembert, akiben megbízunk, és tudjuk, hogy nem hibázik, csak akkor érdemes ezt az alternatívát választani.

Egy elektromos késélezőnél semmi ehhez hasonló probléma nem merülhet fel. A minőségi késélezésre pedig itt is van lehetőség. Még különösebb szakértelemre sincs szükség, mert az élezőgép rendelkezik mindezekkel. Egy jó élező akár egy életen át elkísér minket, ezért érdemes olyat választani, ami biztosan azt adja, amire szükségünk van. Egy professzionális élezőgép egyszerűen és kényelmesen használható, ráadásul nagyon gyorsan elvégzi a kés élezését vagy fenését, bármilyen típusú pengét képes élezni az ollótól a horgokig.

Az élezőgépek egyetlen hátránya az ára lehet, de hosszú távon az élezőgépek ára megtérül, és amennyiben a Chef’sChoice márka mellett dönt, garantáljuk, hogy az élezőjében sok örömet fog lelni.

Van bármi tanácsuk arra vonatkozóan, hogyan használjam automata késélezőmet?

A Chef’sChoice motoros késélezők használata egyszerű, nem igényel gyakorlatot és szaktudást. Lentebb olvasható három tanács a három alappillér a motoros késélező használatához, mindazonáltal a használati utasítás tartamazza az összes olyan információt, amit tudnia kell a késélező működtetéséhez, feltétlenül olvassa el, ha Chef'sChoice késélező mellett dönt.

  1. Hacsak Önnek nincsenek speciális kései, amiket csak az egyik oldalukon kell élezni (mint pl. a japán kataba kés), akkor egyformán kell megéleznie a kés mindkét oldalát. Ezt úgy lehet megtenni, hogy felváltva alkalmazza az adott élezési fázist a kés mindkét oldalán, és azonos sebssséggel és erővel húzza végig a kés mindkét oldalát az élezőn.

  2. Sose működtesse az élezőt fordítva: a késélezőben a tárcsák bizonyos irányba pörögnek és ennek megfelelően jelölve van, hogy milyen irányból kell húzni a késeket.

  3. Elegendő lefele nyomást használjon minden szakaszban, hogy egyedi és állandó kapcsolat jöjjön létre a penge és a csiszolókorong között
A Chef’sChoice késélezői nem fogják túlzottan koptatni a késeimet?

Nem, mert a Chef’sChoice élezőivel legtöbbször a fenés folyamatát kell elvégezni a késeken, ami csak mikroszkopikus mennyiségű fémet távolít el a késről. 

Hány év garancia vonatkozik a Chef'sChoice késélezőkre?

Az összes késélezőt 1 év garanciával forgalmazzuk.

Hogyan tudom megállapítani, hogy a késem éle 15 vagy 20 fokos éllel rendelkezik?

A legkönnyebben közvetlenül a gyártótól informálódhatunk. Általános iránymutatásként szolgálhat, hogy a 2010 előtt készült európai/amerikai késeknek általában 20 fokos élük, míg az ázsiai típusú késeknek gyártási évtől függetlenül 15 fokos élük van. Habár ez alól a szabály alól vannak kivételek. Fontos azt tudni, hogy a kések idővel elveszítik az eredetileg beállított, gyártási élüket, az él tompul, így a kés élét innentől kezdve a késélező határozza meg.

A késélezőnek szüksége van arra, hogy „kiürítsem”?

A Chef'sChoice bizonyos típusú késélezőiből nagyjából egy évben egyszer (természetesen a használattól függően) el kell távolítani az élező belsejében felhalmozódó apró fémhulladékot. Ezt a kis téglalap alakú tisztítási nyíláson keresztül lehet elvégezni.

Használjak olajat, vizet, vagy bármi más kenőanyagot a Chef’sChoice elektromos késélezőjével?

Ne használjon semmilyen fenőolajat, vizet, vagy bármi más kenőanyagot az élezővel. Ezek az anyagok nem segítenek, hanem még elektromos veszélyeket is előidéznek.

Szükséges tisztítanom a Chef’sChoice késélezőmet?

A fenőkorongot nyugodtan lehet tisztítani, ha koszosnak tűnik. A legtöbb késélezőnk fel van szerelve egy manuálisan aktiválható gyémánt tisztító betéttel, amit akkor lehet használni, ha a késélezőben felhalmozódott az ételmaradék vagy a késről eltávozó fémmaradványok. Mindemellett azt javasoljuk, hogy élezés előtt alaposan tisztítsa le a késeit, hogy elkerülje az ételmaradékok szükségtelen felgyülemlését az élezőben. Tiszta késsel könnyen lehet hónapokig vagy akár egy évig is működtetni a Chef'sChoice késélezőit, mielőtt rendbe kéne hozni a korongokat. Emellett az élező külsejét lehet tisztítani úgy, hogy egy nedves ronggyal végigtörli. Semmiképpen ne használjon mosószert vagy csiszolóanyagot.

A 15 fokos, vagy a 20 fokos kések maradnak tovább élesek?

A 20 fokos élű kések egy kicsit tovább ellenállnak a tompulásnak, vagyis annak, hogy az él egy idő után magától meghajlik. Azonban a 15 fokos él tartóssága jelentősen javul, ha a Chef’sChoice által szabadalmaztatott 3 dokozatú Trizor® élezést végzünk rajta egy erre alkalmas Chef'sChoice késélezővel. A Chef’sChoice élezői egy olyan többszöges élt hoznak létre, ami jobban ellenáll az igénybevételnek, lassabban hajlik meg, ezáltal jóval tartósabb.

Mi a különbség a 15 és 20 fokos él között?

A 15 fokos kések korábban főleg az ázsiai országokra voltak jellemzőek, a 20 fokosak pedig inkább Európában és Amerikában terjedtek el. Ma már globálisan is elérhető mind a két típus. Márkajelzés nélküli késnél szabad szemmel, a pengét megvizsgálva nagyon nehéz megállapítani, hogy 15 vagy 20 fokos az él, de néhány dologból lehet következtetni: az európai/amerikai típusú, 20 fokban élezett kések általában nehezebbek, vastagabbak, masszívabb kialakításúak és két oldalon élezettek. A 15 fokos ázsiai kések jóval könnyebbek és vékonyabbak. Általában nagyon élesek, precíz munkát lehet velük elvégezni. A speciális Japán élezésű pengék rendkívül élesek lehetnek, ezeket általában csupán az egyik oldalukon élezik meg. Ahogy említettük, ez a két típus ma már a világ minden táján elérhetővé vált, ezért tulajdonságaik is keveredtek.

Honnan tudom, hogy a fenőkorongot mikor kell letisztítani?

Ha a késélező hatékonyságban határozott gyengülést fedezne fel, akkor szükségessé vált a manuálisan aktiválható, fenőkorongot tisztító betét alkalmazása.

Akkor is hatásos az élezés, ha élezés közben nem jön létre szikra?

A szikra régebben az élezés azaz a kés köszörülésének velejárója volt, de a technika fejlődésének köszönhetően ma már ne várjuk, hogy a kés szikrázni fog egy modern élezővel való élezés közben. A szikrák azt jelzik, hogy az élezendő kés pengéje felhevült. A kés anyagának viszont nem tesz jót, ha élezés közben felhevül. A felhevült állapotú késből eltávoznak egyes aprócska fémdarabok, ezek maguk a szikrák. A szikrák tehát a kés sérülésének egyértelmű jelei. A túlzott hőhatás ráadásul gyengíti a kést, hiszen csökkenti az acél edzettségét

Hogyan írják helyesen a Chef'sChoice márkanevet?

Sok írásmóddal találkoztunk már, köztük ChefsChoice, Chef's Choice Chefs Choice, ezek mégis helytelenek, a helyes írásmód: Chef'sChoice

A Chef’sChoice késélezőivel lehet ollót is élezni?

Vannak olyan késélezők, amikkel nem lehet ollót élezni, hiszen csak konyhai kések, zsebkések, vadász- és sportkések élezésére tervezték őket. A Chef’sChoice-nak azonban van olyan késélezője is, ami mindezek mellett ollóélezésre is alkalmas. Ez a Diamond Hone 480KS kés- és ollóélező. De léteznek kifejezetten olló élezésére tervezett gépek is. Ilyen a Diamond Hone 500 ollóélező. Ezek az élezők 100%-os gyémánt csiszolóanyagot tartalmaznak, és ugyanazt a technológiát alkalmazzák, mint a késélezők, így ugyanolyan borotvaéles pengét képesek létrehozni.